عضو اتحادیه اوپکس مطرح کرد
آمریکا و یونان بازار قیر ایران را تصاحب کردند/ انباشت وکیوم باتوم در مخازن پالایشگاهها
نفت - ایران نیوز 24: عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی با انتقاد از تصمیمات اخیر وزارت نفت و نوسانات ارز در داخل کشور گفت: اتفاقات اخیر در کشور باعث شده ایران مشتریان سنتی قیر خود از جمله قطر را از دست بدهد و اخیرا یک کشتی ۳۷ هزار تنی از یونان و یک کشتی ۳۶ هزار تنی از آمریکا به جای ایران به قطر قیر وارد کردهاند.
وحید شیخی، با تاکید بر اینکه نرخ ارز و نرخ خوراک باید به ثبات برسد، اظهار کرد: تنشها باعث آسیب دیدن تولیدکنندگان و صادرکنندگان میشود. صادرکنندهای که دو ماه اخیر کالا را با ارز ۱۵ هزار تومان خریده است، اکنون باید ارز خود را با نرخ ۸۰۰۰ تا ۹۰۰۰ تومان به بازار برگرداند.وی با اشاره به وضعیت تولید و عرضه قیر در کشور، اظهار کرد: در ماه گذشته، ۱۵ هزار و ۵۰۰ تن عرضه قیر داشتیم و درخواست برای وکیوم باتوم ۵۰ هزار تن بود، در حالی که این میزان در هفته گذشته حدود ۴۵ هزار تن بوده و درخواست برای وکیوم باتوم ۱۰ درصد بود.
عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی با بیان اینکه نرخ فرآورده در بازار ایران گران است، افزود: به این دلیل خریداران خارجی تمایلی به خرید از بازار ایران ندارند. به دلیل بالا بودن نرخ ارز و بیثباتی بازار مشتریان سنتی، قیر از جمله قطر را از دست دادهایم. اخیرا یک کشتی ۳۷ هزار تنی از یونان و یک کشتی ۳۶ هزار تنی از آمریکا به قطر قیر وارد کرده است و این یک هشدار جدی برای ماست که سهم ۱۰ درصدی قیر در بازار جهانی را داشتهایم.شیخی ادامه داد: قیر ایران همیشه مشتری ثابت خود را داشت، اما ما در حال از دست دادن مشتریان خود هستیم که به سادگی برنخواهند گشت.
انباشت وکیوم باتوم در مخازن پالایشگاهها
وی در ادامه با بیان اینکه وکیوم باتوم در مخازن پالایشگاهها انبار شده است، افزود: پالایشگاه تهران ۵۰۰۰ تن خروج محصول داشته که این میزان طی دو روز گذشته به ۲۵ تن رسیده است. عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی با اشاره به مصوبه وزارت نفت در تاریخ بیستم آذرماه، اظهار کرد: وزارت نفت در این تاریخ تصمیم گرفت نرخ تسعیر ارز برای وکیوم باتوم را از ابتدای آبانماه با نرخ تسعیر ارز در سامانه نیما حساب کند، در حالی که طبق مصوبه ۲۹ مهرماه این وزارتخانه، قرار بود مابهالتفاوت را دولت پرداخت کند؛ این تصمیم آسیب جدی به شرکتهای تولیدکننده و صادرکننده قیر وارد کرده است. از سوی دیگر شرکتها اجازه ندارند قیر تولیدی خود را به ارگانهای دولتی تحویل دهند که اگر این موضوع حل نشود، پالایشگاهها تعطیل خواهند شد.
شیخی ادامه داد: طبق سیاست وزارت نفت، نرخ قیر برای مصرفکننده داخلی سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و نرخ وکیوم باتوم، دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.به گفته وی، بیکاری رانندگان حامل وکیوم باتوم و قیر، تعطیلی کارخانههای قیرساز و اختلال در کار صادرکنندگان قیر از تبعات تصمیمات اخیر وزارت نفت است.
* انتقاد بخش خصوصی از دستورالعمل اخیر بانک مرکزی
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی با اشاره به مشکلات صادرکنندگان از دستورالعمل اخیر بانک مرکزی انتقاد کرد. احسان باقریان ، با تاکید بر اینکه اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی، بهدنبال برنگرداندن ارز به چرخه اقتصادی کشور نیست، گفت: ارزی که امسال توسط شرکتهای پتروشیمی عضو اتحادیه به چرخه اقتصادی برگردانده شده، قابل دفاع است، اما این موضوع درباره سایر اعضا صدق نمیکند.
وی درباره موانع بازگرداندن ارز صادرکنندگان به چرخه اقتصادی کشور توضیح داد: واحدهای تولیدی عضو اتحادیه در تامین خوراک از نرخهای پایین (۳۸۰۰ تومان، ۴۲۰۰ تومان و ارز سامانه نیما) استفاده نکردهاند و نرخ سنا و نرخ ازاد معیار تسعیر آنها قرار داده شد.سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی با تاکید بر اینکه طبق مصوبه هیات وزیران، عرضه و تقاضا در سامانه نیما باید آزاد باشد، گفت: با این وجود به پتروشیمیها تکلیف شده است که ارز خود را بالاتر از ۸۰۰۰ تومان در نیما عرضه نکنند. این در حالی است که هزینه صادرات از جمله نقل و انتقال پول، لجستیک و غیره افزایش یافته است.
وی با اشاره به دستورالعمل اخیر بانک مرکزی، اظهار کرد: اینکه صادرکنندگان را دستهبندی کنیم تا براساس میزان صادرات خود ارز را به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند، تنبیه شرکتهایی است که بیش از ۱۰ میلیون یورو صادرات دارند.باقریان در ادامه با بیان اینکه اتحادیه مخالف عرضه خوراک در بورس نیست، گفت: اتحادیه با عرضه خوراک در بورس مخالفتی ندارد، اگر سقف رقابت باز میشود، تفکیکی بین محصولات عرضه شده و مواد اولیه قائل شویم. اما در این شرایط هیچ واحدی نمیداند ماه آینده چقدر خوراک خواهد داشت. سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی افزود: اتاق بازرگانی طرحی را در شورای گفتوگو پیگیری میکند، مبنی بر اینکه باید معافیت مالیات صادرات مواد اولیهای که در کشور خواهان دارد، برداشته شود. همچنین نرخ خوراک باید تعدیل شود و برای فعالانی که تازه میخواهند مشغول به کار شوند، نرخ خوراک ۱۵ تا ۲۰ درصد باید تعدیل شود.